VISSZA
8 perc
Coffee Study Program

A fenntartható jövő magjainak elvetése

 

A Dominikai Köztársaság hegyei között a Coffee Study Program hallgatói első kézből tapasztalhatták meg a helyi termelési folyamatokat. Stuart úgy véli, talán ők azok, akik kulcsszerepet játszhatnak a kávétermelők jövőbeli generációjának támogatásában. 

 

A kávé központi helyet foglal el Stuart családjában. Korábban Ugandában a nagymamájának segített az ültetvényen, hazájának síkságain.

 

A Coffee Study Program keretein belül a Dominikai Köztársaságban töltött idő alatt Stuart új szemszögből ismerte meg a kávétermelést – egy olyan perspektívából, amelyre először egy hegy megmászásával tett szert. 

„Ahonnan én jövök, ott kávét termesztünk – a nagymamámmal együtt. De mi sík területen tesszük ezt. Azt látni, hogy a hegyekben is lehet termeszteni, meglepő volt számomra.”

 

Stuart és társai Neibában vannak. A hegyek és az Enriquillo-tó között ez a város egy olyan kávétermelő együttműködésnek ad otthont, amelynek ültetvényei az északi hegyeken virágzanak.

 

Első pillantásra a hegyek barátságtalannak tűnnek. Mit lehet itt termelni? Mégis Stuart megfigyelte, hogy a termelők kemény munkája rendkívüli terméket hozott létre. 

 

„Ez a kávé”, mondja Stuart, „tápanyagokban gazdag és ízletesebb, mint az, amelyet sík területen termesztenek.”    

 

De Stuart új látásmódját nem csak a puszta magasságnak köszönheti. A jelent vizsgálva bepillantást nyer abba is, hogy milyen jövő vár a kávétermesztő közösségekre.

 

Az útra készülve Stuart egyik kérdése az volt, hogy vajon milyen szerepet fognak betölteni a fiatalok a jövőben a kávétermelés területén.

„Vajon milyen szerepet játszhatnak a fiatalok a kávétermelésben? A válasz egyszerű: kövesd az apádat.”
img_02-csp-stuart
img_03-csp-stuart

 

Amikor a fiatal generációk a szüleiktől tanulják meg a kávétermesztés, -szedés és -feldolgozás tudományát, lefektetik saját jövőjük alapjait – egy olyan vállalkozást létrehozva ezzel, amely a gazdaság és a környezet szempontjából egyaránt életképes. 

„A kávé egy nemzedékeken átívelő termék. Szépnek találom, ahogy a családok összefognak egy nagyobb célhoz való hozzájárulás érdekében.”