Az „eszpresszó” kifejezés eredetileg annyit tesz: „helyben készült”: úgy tűnik, ez az eljárás azért alakult ki, hogy felgyorsítsa a kávé elkészítését a nyilvános helyeken. A kávéfőző első prototípusa 1855-ből származik, és a Párizsi Világkiállításon mutatták be először. Néhány évvel később, 1901-ben, a milánói mérnök, Luigi Bezzera készítette el az első gőzmeghajtású kávéfőzőt. Bezzera szabadalma lendületet adott a kutatási és technológiai fejlesztéseknek: számos olasz vállalat, köztük a torinói La Pavoni és Victoria Arduino is hasonló vállalkozásba fogott.
1948-ban Achille Gaggia bevezette a „nyomásos” extrakciós módszert, amellyel sűrű és aromás ital készíthető, rajta vastag, dús habbal: ez az általunk ismert eszpresszó.
A 40-es évek és az 50-es évek eleje között a kávéfőzőket előállító vállalatok növelték a gyártás intenzitását, ami a berendezések ipari mennyiségű előállításához vezetett. 1949-ben a híres építész, Giò Ponti elsőként szerelt vízszintes forralót a La Pavoni által gyártott kávéfőzőre, mindez pedig kulcsfontosságú változást eredményezett a gépek kivitelezésében.
A kávékészítés továbbfejlődött, és 1961-ben megjelent a La Faema E-61-es modellje: sugaras keringési rendszere lehetővé tette, hogy a víz hőmérséklete akkor is állandó maradjon, ha a gépet hosszú ideig nem használják.