VISSZA
Coffee Sips

Irodalmi kávéházak

Közzététel időpontja: 18 július 17

A KÖNYV MINT AZ ÁTALAKULÁS HAJTÓEREJE

A kávé, a kulturális identitás és az irodalmi alkotások közötti kapcsolat mindig nagyon erős volt a nagyvárosokban. 

A könyvek a város átalakulását hajtó fontos hajtóerőnek is tekinthetők. Gyakran központi szerepet töltenek be a gyülekezés és a vita tereiben, ahol értelmiségiek, filozófusok, politikusok és a korszak prominens alakjai találkoznak. Ilyen terek voltak a kávéházak és az irodalmi szalonok.

A 19. század irodalmi vagy művészettörténeti világában nem volt olyan író, aki ne tett volna említést valamilyen kávézóról.
P. Bargellini

UTAZÁS AZ IRODALMI KÁVÉHÁZAK VILÁGÁBAN

Ha beszélni tudna, egy csésze kávé órákat tudna mesélni az ízlés szabadságáról, a véleménykifejtés küzdelmeiről, valamint azokról a szellemi tevékenységekről, amelyek hozzájárultak a kulturális mozgalmak születéséhez.

 

Itt kezdjük meg utunkat a leghíresebb olaszországi irodalmi kávéházak között.

 


 

TRIESZT

Egy olyan kikötőben, mint Trieszt, ahol szüntelenül zajlik a termékek és ötletek gyümölcsöző csereberéje, a fontos irodalmi kávéházak láthatóan a kultúra újfajta megtapasztalásával járó természetes fejlődés eredményeként jöttek létre.

Jelenleg a Via Battisti 18. alatt vagyunk. Egy elegáns és kidolgozott üvegajtó előtt állunk. Az ajtó mögött olasz és külföldi írók, például Ettore Schmitz, ismertebb nevén Italo Svevo, Umberto Saba és James Joyce találkozóhelye fogad minket, amely a kulturális forradalom epicentrumává vált a huszadik század elején.

 

 

 

MILÁNÓ, FIRENZE, RÓMA

1817-ben, a Via Verdi és a Via Manzoni között, néhány lépésre a dómtól működött egy olyan kávéház, amely fontos viszonyítási ponttá vált Milánó szellemi és politikai életében. A hely a hazafiak találkozási pontjául szolgált a „Milánó öt napjaként” számon tartott történelmi esemény során. 

Lehet, hogy a firenzei Piazza della Repubblicán ülve annál az asztalnál találja magad, ahol 100 évvel ezelőtt Marinetti megfogalmazta az olasz Futurista kiáltványát.

Az irodalmi utazás lezárásaként Rómába kell mennünk, a Spanyol lépcsőtől nem messze, a Via Condottira. Itt működött egykoron az úgynevezett „Caffè di strada Condotta”, ahogyan 1743-ban Giacomo Casanova írt róla. Nem meglepő, hogy Olaszország legrégebbi irodalmi kávéháza a fővárosban található.

 

A kommunikáció változik az idők során. Ami azonban biztosan változatlan, az a kikapcsolódással járó öröm, a könyvolvasás mámora, és a forrón gőzölgő kávé otthonos illata.

 

 

Találtunk más érdekes cikkeket is…

MAGAZINE
Coffee Culture

Coffee Sips

BŐVEBBEN
MAGAZINE
A kávé története

Coffee Sips

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Igyon egy kávét, és fizessen kettőt

Coffee Sips

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Kávé a déli féltekén

Coffee Sips

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Olasz kávé

Coffee Sips

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Irodalmi kávéházak

Coffee Sips

BŐVEBBEN