VISSZA
8 minuti
40 Hands

Kávé: az értékteremtés művészete

Közzététel időpontja: 09 május 17

 

A kávé a vetéstől az eszpresszós csészéig 40 kézen halad át. Minden ilyen váltás mögött ott rejlik egy kultúra, egy arc, egy történet, amely megosztásra vár.

A 40 Hands egy utazás, hogy megismerjük azokat az embereket, akik úgy döntöttek, hogy életüket a kávé iránti szenvedélynek szentelik. Az út a származási országgal veszi kezdetét. Generációk és szélességi körök ösvényét követik, azonos értékek mentén: „Tisztelet, odaadás és felelősség, különösen a természet iránt” – mondja Enrique Mancilla Oyos, a perui mezőgazdasági termelő, aki már évek óta velünk dolgozik.

Ősei Nagazúban dolgozták fel a kávét, de akkoriban nem voltak utak, így a termelés csak a család szükségleteit elégítette ki.

„Aztán megérkeztem – meséli a fia, Abel –, és a Lavazza is megérkezett, szinte ugyanabban az időben, és vele a közösségi támogatási projekt, amely javította a gyártási folyamatainkat azáltal, hogy a berendezéseket és a tudást is rendelkezésünkre bocsátotta, amire szükségünk volt.”

 

A gazdák és a föld közötti harmónia létfontosságú
Do Thanh Dinh, a „Farmer Cooperative Quang Tien Buôn Ma Thuôt” alelnöke, Vietnám

 

A kávé az a szenvedély, ami már 1895 óta velünk van, ugyanaz a szenvedély, mint sok más családé, akik mindig is művelték a kávéültetvényeket. Kétségtelenül kötelességünk tiszteletben tartani a történelem és az értékek e földi védelmezőit, csakúgy, mint támogatni az új generációkat, hogy kiteljesíthessék tudásukat és hagyományaikat.

 

A Lavazza Alapítvány biztosítja számunkra az infrastruktúrát, segít megtalálni a megoldásokat a kávé problémáira, az éghajlatváltozásra és a betegségekre, amelyek hatással vannak a kávénövényekre. A Lavazza Alapítvány az új falvak fejlesztéséhez is hozzájárul.
Sri H.M. Lokesh

 

A kávé mindig is a közösségi élet lelke volt. Hatalma van, hogy egyesítse az embereket, akik így megoszthatják történeteiket és álmaikat – így tett például Peter Kilsara atya, a tanzániai Mese Ring School of Kirua igazgatója.
„Afrika legnagyobb részén, ha esélyt adunk a legfiatalabbaknak a tanulásra és önképzésre, akkor az életre és a fejlődésre adunk esélyt nekik. Nekem személy szerint ez azt is jelenti, hogy megvalósíthatom az álmomat.”

Caffè: un valore da coltivare
Caffè: un valore da coltivare

 

Peter atyával a ¡Tierra! során találkoztunk, amely egy fenntarthatósági projekt a Rainforest Alliance civil szervezettel partnerségben, és az a célja, hogy 100%-ban fenntartható mezőgazdaságból származó kávét gyártson. Ő vette fel velünk a kapcsolatot: „A Lavazzának kis kávétermelők közösségeként mutatkoztunk be. Ettől a pillanattól kezdve részévé váltunk a ¡Tierra!-nak: egy olyan projektnek, amely mind a kávé minőségét, mind a termelését javítja. A feldolgozás javítása és egyszerűsítése érdekében termelőüzemeket alakítottak ki. Ezzel egy időben több ház, egy kórház és egy iskola is épült. Tehát most amellett, hogy önállóan dolgozhatnak és jobb minőségű kávét hozhatnak létre, a gazdák konkrét segítséget is kapnak gyermekeik oktatásához.

 

lavazza-40hands-caffeunvaloredacoltivare-imgsx-2-d
lavazza-40hands-caffeunvaloredacoltivare-imgdx-2-d

 

A kávétermelés több a gyártási folyamat pusztán egy lépésénél. Ez egy rituálé, egy mesterség, egy kulturális esszencia és emberek ezreinek megélhetési forrása a világ minden táján. Minden csésze eszpresszó mögött ott van azok elhivatottsága, akik úgy döntöttek, hogy a kávénak szenteik életüket. A szenvedély, amely nemzedékről nemzedékre száll.

 

Apámnak köszönhetem, hogy szeretem a kávét. A termesztés maga a szeretet kifejezése: figyelni a magok növését, virágzását és gyümölcseit. Remélem, hogy képes leszek átadni ezt a hagyományt a gyermekeimnek.
Edivaldo Bocardi Lumbari

Találtunk más érdekes cikkeket is…

MAGAZINE
F, mint feldolgozás

TheCoffeeBook

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Somboun Saj Boukea, a Laosz vörös földjének szentelt élet

40 kéz

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Anayibe, egy könyv a kávébabok között

40 kéz

BŐVEBBEN
MAGAZINE
V60

Coffee Hacks

BŐVEBBEN
MAGAZINE
C, mint Crema

BŐVEBBEN
MAGAZINE
K, mint keserű

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Í, mint íz

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Ami a legfontosabb: a fejlesztés, amire szükségünk van

Coffee Study Program

BŐVEBBEN
MAGAZINE
A fenntartható jövő magjainak elvetése

Coffee Study Program

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Közösség, együttműködés és a világ megváltoztatása

Coffee Study Program

BŐVEBBEN