VISSZA
8 perc
40 Hands

Asnakech és a zöld arany

Közzététel időpontja: 16 március 17

A nevem Asnakech Thomas Biene, és kávétermelő vagyok. Nagyon szeretem a munkámat, és megtiszteltetés, hogy Etiópiában végezhetem, ahol minden elkezdődött.

 

 

Itt, ebben az országban fedezték fel először a kávét, itt vált a lakók táplálékforrásává, jóval azelőtt, hogy elterjedt volna egész Afrikában és a világ többi részén. Még ma is, ahogy akkoriban, a kávé lehetőséget ad arra, hogy jobb társadalmi helyzetbe kerüljünk, hogy radikálisan változtassunk az életfeltételeinken. Ezért dolgozom együtt számos szervezettel és céggel, például a Lavazzával is, hogy támogassuk a mezőgazdasági termelőket, oktassuk őket, és továbbadjuk azt az odaadó szenvedélyt.

Tudom, hogy furcsán hangzik, de beszélek a növényeimhez, és megértem őket. Minden nap új kihívással vár. Hallom őket reggel, ahogy szólongatnak: „drága barátom, éhes vagyok”, „kérem, gondozzon valaki!”. Minden cserjét megfelelően kell metszeni, a száraz ágakat le kell vágni, közben a talajt alattuk rendben és tisztán kell tartani, mert nem lehet rajta semmilyen fű vagy gyom. Én csak természetes trágyát használok, például komposztot, amelytől a növény egészséges, a levelei fényesek, a gyümölcsei pedig nagyok és kerekdedek lesznek.

 

 

 

A kávé mélyen gyökerezik a hagyományainkban, és mindig kedvező előjelnek tekintjük.

Ha valaki feleséget keres, és olyan házba tér be, ahol éppen kávét szolgálnak fel, akkor az azt jelenti, jó helyen jár, és nagyszerű lesz a házassága.

Ugyanez vonatkozik a megbékélésre: ha régóta tart a békétlenség az emberek között, a családok elküldik küldötteiket, hogy megoldják az ügyet. Ha a házban, ahova belépnek, elkészült az Abol Bunna, „az első forrásban lévő kávé", azonnal eljön a megbékélés, és minden vita véget ér.

 

Asnakech e l'oro verde
Asnakech e l'oro verde

 

Számomra a kávé egyet jelent a boldogsággal. Csak nézze meg az embereim arcát! Ők akkor is mosolyognak, ha fáradtak.

Ez egy egészséges ital, feltölt energiával, közelebb hozza az embereket, egy asztal köré ülteti és egyesíti őket.

Itt úgy nevezzük: zöld arany vagy országunk gerince; ezért kell egész Afrikának arra törekednie, hogy minden lakosa hozzáférjen ehhez az egyedülálló italhoz.

 

 

Célom az, hogy segítsek az afrikai kávénak abban, hogy világelsővé váljon; így életem végéig kávétermesztő leszek. Nagyon szeretem a kávét, és az utolsó leheletemig művelni fogom, tudva, hogy én is hozzájárultam ahhoz, hogy a hazám és más kontinensek minőségi termékhez jussanak. Végtére is a kiválóság minden formája jobbá teszi a világot.

 

 

 

*Asnakech Thomas Biene az egyik főszereplője a 2015-ös A Föld védelmezői címet viselő Lavazza-naptárnak

Találtunk más érdekes cikkeket is…

MAGAZINE
F, mint feldolgozás

TheCoffeeBook

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Somboun Saj Boukea, a Laosz vörös földjének szentelt élet

40 kéz

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Anayibe, egy könyv a kávébabok között

40 kéz

BŐVEBBEN
MAGAZINE
V60

Coffee Hacks

BŐVEBBEN
MAGAZINE
C, mint Crema

BŐVEBBEN
MAGAZINE
K, mint keserű

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Í, mint íz

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Ami a legfontosabb: a fejlesztés, amire szükségünk van

Coffee Study Program

BŐVEBBEN
MAGAZINE
A fenntartható jövő magjainak elvetése

Coffee Study Program

BŐVEBBEN
MAGAZINE
Közösség, együttműködés és a világ megváltoztatása

Coffee Study Program

BŐVEBBEN